14 May 2010

SANTIAGO - Negreira (HU)

Ma reggel rendesen felkeltunk 5:30kor, 6kor uton voltunk Santiagoba, 6:40kor el is ertuk. Persze esett az eso, de hat kit erdekel az ilyen fontos reggelen...
Az olasz Jacopo, a francia macskagyilkos Benoit, a hihetetlen formaban levo ir Dan es az Agi bevette Santiagot kora reggel, orultunk magunknak, hogy milyen csend van es sehol a peregrinok, hah! A katedralist is megtalaltuk (oda vezet a Camino persze, de akkor is), valami oldalkijaraton besurrantunk es ott talaltuk a santiagoi katedralist tokuresen. Meg jobban orultunk magunknak. Megneztuk a pottom kriptat is, uldogeltunk kicsit, aztan elmentunk kavezni, mert az megiscsak eletbevago.

9kor kivaltottuk a Campostelankat, egy latin nyelvu bizonyitvanyt, hogy legalabb az utolso 100 kmt gyalog tettuk meg, kiugraltunk a zarandokirodabol, elugraltunk valami tevekamerak elott (valami unnepseg zajlik Santiagoban, tegnap ott volt a herceg es kezet fogott az emberekkel, az egyik olasz baratunkkal is, akinek aznap volt a szulinapja es eleteben a legkoszosabb volt, mikor kiralyi verrel talalkozott :D ), nagyon fel voltunk dobva, hogy ja megiscsak 30 napja gyalogolunk, kb 800 kmt tettunk meg, azert ez az elmeny felspilazza az embert. Meg is unnepeltuk a napot Tarta de Santiagoval (mandulas torta, tok finom), forro csokival es Mr Jack Daniels-szel (ki-ki a maga oromet nezte, Dan mondjuk ir viszkit tolt). Jacopo Santiagoban maradt, mi harman pedig tovabbindultunk, mert Santiago egy kicsit tul zajos, draga, emberes, turistas, szuvenirboltos stb.

Igy hozzatettunk meg 22 kmt es elindultunk Finisterrebe. Az ut eleje elkepesztoen szep volt: a legjobb resz nekem mindig az, amikor kierunk egy varosbol es egyszerre megszunnek a hazak es az emberek es csak a termeszet van meg a fak meg az osveny. Es mentunk eukaliptusz erdoben erdei osvenyen, dombnak fel es dombnak le :)
A mai etap nagyresze sajnos uton ment, ami egyreszt beton es ezert nem egy nagy elmeny, masreszt a spanyol soforok magasrol szarnak a gyalogokra, zarandok vagy nem, nem lassitanak, pedig latjak, hogy ott mesz az uton, valoszinu dulongelsz a faradtsagtol, lehet, hogy szembe is jon auto, de nem izgulnak es nem lassitanak senki kedveert.

Kb 600 zapor es napsuteses 10 perc valtogatta egymast ma, eleg faraszto volt le- es felhuzogatni az esokabatot, de vegul csak ideertunk. Holnaputan Muxiaban leszunk / leszek, egy napra ra Finisterreben vagyis a vilag vegen. A terv az, hogy csobbanok egyet, ha mar az oceannal vagyok, 7 fokos viz ide vagy oda, de majd meglatjuk, mekkora lesz a szam, mikor a strandon leszek es jeges szel fuj - majusban, Spanyolorszagban :)

Ja es hogy mit erzek? :) Nagyon boldog vagyok a megtett ut es a talalkozasok miatt, halas vagyok Santiagonak, hogy letezik (akkor is, ha se a katedralis, se a varos nem nyerte el igazan a tetszesem) es annak a millio zarandoknak es spanyolnak, akik eletben tartjak a hagyomanyt, mert oriasi elmeny.
Kozben meg annak is orulok, hogy a vegehez kozeledunk es jovo heten mar Daviddel ebredek, es nem arra, hogy az aktualis horkolo csavo vajon szornnye valtozott-e reggelre. Emelle pedig borzaszto nehez elkepzelni, hogy felkelek jovo penteken es nem veszem fel a zsakot es nem gyalogolok 30 kmt a kovetkezo allomasig :-/ Ilyen szempontbol a Camino konnyebb, mint a valo elet, mert pontosan tudom, mi a dolgom es mit akarok. De mi a fene van, amikor a vegere erek az utnak es haza kell menni es nem gyalogolni kell, hanem szamlakat befizetni meg felkelni reggel es kitalalni, aznap mi legyen? Van persze otletem, mit csinalok majd otthon, de nem tudom, meddig tartanak ki az otleteim es ez a "toltes", amit az uttol kapok. Addig meg van par nap :)

Fontos es sokkolo informaciok:
Monte do Gozo 5 euro
parokia Santiago 10 euro!!!
zarandok iroda 9-kor nyit, a compostelaert nem kotelezo fizetni, de persze adomanyt elfogadnak
turistairoda 10-kor nyit (buszok Fisterrebe es vissza, repterbusz stb)
municipal alberguek Finisterre fele valoszinuleg 5 euro (Negreiraban es egesz Galiciaban ennyi...)

7 comments:

  1. Hát dagad a mellem, öreglány, és most tényleg nem csak a lerakódott zsírrétegektől!!!!! Tök büszke vagyok rád és örülök, hogy minden összejött! A jövő miatt meg ne aggódj; majd ellátlak jótanácsokkal, szóval menekülj! :D Puszapá!

    ReplyDelete
  2. YES-S-S-S! Gratulálok! És még a lábad is OK :-) (irigy vagyok na, én egy kis lumbágótól már 3 hete húzom a lábam. A számlabefizetés és egyéb napi rutin azt hiszem olyan nagyon nem is különbözik a gyaloglástól, és ha az ember felnéz akár még a madarakat meg a jó embereket is megláthatja.
    Bár ebben nem vagyok biztos, mert én sem nézek fel :-)) Szóval kíváncsi vagyok a tanulságokra, ja és strapacskát is tudok főzni :-)) Vigyázz magadra, és minket is látogass meg, ha erre visz az utad ! Puszkó !

    ReplyDelete
  3. Örülök, hogy megérkeztél utad végére! És egyben sajnálom is, élveztem olvasgatni napról napra. Remélem jövőre én is meglephetem a "nagyérdeműt" hasonlóval!

    Tisztelettel
    Laci

    ReplyDelete
  4. Jól van gyerekem!!!Én tudtam,hogy megcsinálod,de a 7 fokos tengert nem kell kipróbálni.A Balaton tízzel több!
    A Pannika sztrapacskája is finom,de ő találjon ki valami mást.
    Ügyes cica vagy!!
    Puszi

    ReplyDelete
  5. Innen a távolból úgy tűnik, h. pikk-pakk megtetted ezt a 800 km-t:) Még csak most indultál, és már célba is értél. Hihetetlen! Ha találsz egy pogány szent helyet, áldozz a vulkán isteneknek, hátha...

    ReplyDelete
  6. Annyira jó, hogy megcsináltad! Persze ha eléred a célt, az mindig rossz is egy kicsit. Mint amikor kiolvasod a Harry Potter 7. részét, és utána nem találod a helyed egy darabig. Vagy mint amikor Smith ügynök beszippantja Neót, aztán meg csak pislog, hogy most akkor hogyan tovább. Mindig kell egy Neó, vagy egy új könyv, vagy valami, még ha csak a számlák feladása is az,hogy megérje reggel felkelni :)

    ReplyDelete
  7. Köszönöm mindenkinek :) Sok puszi

    ReplyDelete