17 May 2010

Finisterre (HU)

Szoval Finisterre, a vilag vege :)
Az eredeti terv szerint 4 nap lett volna az ut idaig: Negreira - Olveiroa - Muxia - Finisterre lettek volna az allomasok, de mivel a csapat eloszor mindenkepp Finisterrebe akart jonni, veluk tartottam. Az egyik olasz ma reggel hazament, ugyhogy neki fontos volt, hogy a Vilag Vegere jojjunk. Hat nem bantam meg :)
Finisterre egy kis tengerparti falu, van neki Costa de Mortaja = Halalpartja, mert sok hajo feneklett meg itt parszaz eve; van neki vilagitotornya, ahonnan zarandokok tucatjai (nyaron gondolom szazaval ul ott a nep) nezik a naplementet es van neki hagyomanyos ruhaegeto szertartasa :) Az eredeti hagyomany szerint a bakancsot egetik el a faradt zarandokok, hat nem sok embert lattam (leginkabb senkit), aki a harmincezer forintos / 120 euros Vibram talpu, lelegzos, vizallos popec bakancsat tuzre dobta volna :) Ment a sapka, a budos, 3 hete direkt ki nem mosott triko es polo, a lyukas zokni meg a vandorbot. En trikot dobtam, aztan neztem a naplementet (allitolag ritka, hogy nem esik vagy nem felhos az eg, hat makunk volt), eleg penge este volt.

Ma meg egy napot Finisterreben vagyunk, lazulunk a parton, leegunk, mert ritka jo ido van, uszkalunk az oceanban es atkoltoztunk egy masik alberguebe, ami nagyon laza, Manu Chao megy meg lesz kozos vacsora, meg negykaru kek csavo van a falra festve. Azt tervezzuk, hogy a parton alszunk, mert az kiralysag es meg sose csinaltunk ilyet, ha meg nem tetszik vagy tul hideg, lesz hova visszajonni.

Ja, az is volt tegnap, hogy elmentunk kajalni, gondoltuk, megkostoljuk a polipot, mert minden sarkon van egy pulpeira (polipozo kajalda), helyi specko. 3 embertol hallottuk, hogy ritka gusztustalan, de az ilyesmi minket nem ijeszt meg. Beultunk az etterembe, megrendeltuk a bort, a sult paprikat, tortillat meg a polipot es vartunk. Es vartunk. Es vartunk. Vegre odajottek hozzank, hogy hat elfogyott a tojas, a krumpli meg a polip, de ajanljak a halat, finom. Addigra mar olyan 25 perce ott ultunk, ugyhogy inkabb mondtuk, hogy koszonjuk, de nem, megisszuk a bort es tovabballunk. A tulaj pedig kihozatta a sult paprikat, az utolso tal polipot, elnezest kert es kijelentette, hogy a haz vendegei vagyunk es elnezest, hogy ez tortent. Igy aztan ingyen kostoltam meg a polipot es nagyon jo erzessel jottunk el. A polip szuperjo volt, ajanlom mindenkinek, aki nem banja, ha csapocskakat kell enni :)

2 comments:

  1. Hát mákod van,hogy le is égtél a jó időben,mi szombat óta fűtünk szigorúan,sőt úszik az egész ország a vizben annyi eső esett,meg 100 km-es szél is van,hogy igazán jo legyen nekünk!Autók,házak viz alatt.
    Nálunk azért ennyire nem rossz a helyzet,de egész nap megy a tűzoltóautó szivattyúzni,apáék meg nem dolgoztak,mert nem működtek a számgépek!
    Úgyhogy inkább a világ vége-Finisterre!
    puszimusz

    ReplyDelete
  2. Na igen, a megérdemelt tengerparti heverészés!
    Igazán bátor vagy, bár ez a polipkóstolás semmmi az egész úthoz képest...

    ReplyDelete