08 May 2014

Pinnawala Elefant Arvahaz, fuszerkert es teagyar

Ugy volt, hogy a noverek es a fiziok ma sztrajkolni fognak (az oktatasi rendszert szeretnek megujitani), de mivel a kormany beleegyezett, hogy megfontolja a javasolt valtoztatasokat, vegul ma mindenki ment dolgozni - en viszont mar beterveztem egy elefantlatogatast mara egy masik itt lako lannyal, amit megengedett a "fonokom" :)

Reggel bevagtuk magunkat a tuk-tukba az 1-1,5 oras utra es elsuhantunk Pinnawalaba. Itt az a program, hogy reggel a kicsiket etetik tejesuvegbol (ha fizet az ember, akkor foghatja az uveget), utana megnezzuk, ahogy a nagyok leveleket meg gallyakat esznek - az egyikhez odamentem az idomar kisereteben es az elefant lecsapta a napszemuvegemet a fulevel, ha! Ezutan leslattyogunk a folyohoz es megvarjuk, hogy az elefantok megerkezzenek, ahol aztan 2 orat furdenek. Na ez a resze volt a legjobb, ahogy 20 elefant (azon az oldalon, ahol mi ultunk volt 20, a masik oldalon meg vagy 30) fetreng meg jatszik a vizben, az egyik kicsi meg folyton a nagyokkal harcolt, probalgatta az erejet, meg neha kiabalt, amitol Jurassic Parkos erzesem lett.




Az eteteshez le vannak lancolva, mert idomitjak oket - a lelancolt elefantokat mas nyelvre tanitjak, hogy a tobbi elefanttol elteroen hallgassanak a parancsra es igy majd kesobb ceremoniakon, felvonulasokon es a templomban lesz szerepuk.


Ezutan attuktukoltunk (uj szo!) a masik elefant helyre, Millenium Elefantmenhely, ahol lehet elefanton ulni es korbemenni, en ide nem mentem be, hanem a mellette levo papirgyarat neztem meg, amig a lany, akivel voltam bement elefantot mosni (mert azt is lehet). Azert lattam egy part, akik kitart karral eloadtak a Titaticot az elefant hatan :D


A papirgyar erdekes volt, mert elefantkakibol keszul a szep papiros. Ez egy szuperjo otlet kulonben, mert az elefantok fakerget meg szalas / rostos novenyeket esznek, ugyhogy a kifertotlenitett kaksinak semmi szaga es veszelye nincs. Egy haromujju bacsi korbevezetett es elmagyarazta, hogyan keszul a papir, ez nagyon erdekes volt.




Hazafele menet - a nap fenypontja: fuszerkert! Ez egy allamilag fenntartott kert vaniliafakkal, szegfuszeggel, citromfuvel, kakaofaval, fahejjal, szerecsendioval, oooooooo micsoda illat volt ott!! Egy ayurveda doktor vezetett korbe minket, elmondta, hogy mi mire jo: fogfeheritesre, szortelenitesre, migrenre, izuleti fajdalomra stb stb. Megszagolgattunk minden kordamomot, vaniliat, szegfuszeget, kaptunk egy kiralykokuszt is, amibol szivoszallal kiissza az ember a kokusztejet (ami inkabb olyan, mint a viz). Ezutan adott egy nagy lapot, amin van vagy 20 recept, amit olajakbol es esszenciakbol el lehet otthon kesziteni es bemutatott ket dolgot: olaj borbetegsegekre (ekcema, szaraz bor, stb), amit egy ugyes kezu ember aztan bele is masszirozott az arcunkba; es egy olajkeszitmenyt izuleti fajdalomra, amit emlitett ugyeskezu ember 10 percig legalabb masszirozott a nyakamra, karomba, derekamba... Hat hihetetlen jo volt. Ezt adomanyert cserebe csinaljak, szoval, annyit adsz, amennyit akarsz, nem is muszaj. Azert a csavo legalabb 30x megemlitette, hogy adHATunk am, ha szeretnenk es meg is dolgoztak erte, ugyhogy adtunk persze. Az adomanyozas egyebkent buddhista szokas.




Ezutan pedig egy teagyarba is beugrottunk. Az is nagyon erdekes volt, a vegen pedig adnak ingyen teat, az ember leul egy szellos, tagas teremben, kenyelmes szekek, a nyitott ablakon keresztul arad be a levego, az ablakon tul palmafak es megcsapott a gyarmatosito angolok nosztalgiaja. Nagyon jo nap volt ez a mai.



Jovo heten pedig majd eloadok a gyogytornasz szakmarol Magyarorszagon, meg ha mar ott vagyok, akkor az oktatasrol is, a politikai rendszerrol is, az egeszegugyrol ugy altalaban, az adorendszerrol es a kozegeszsegugyi allapotokrol. Persze egy nagy megtiszteltetes, hogy megkertek ra, de amikor elarultak, hogy 2-4 oras szokott lenni az eloadas, azert egy kicsit megszeppentem... Jovo pentek. Mindenki szurkoljon majd!

1 comment:

  1. Ez tényleg jó nap lehetett, én is kipróbálnám! Itthonra monszunesőt mondanak a következő 1-2 napra, szóval majdnem olyan lesz, mintha Sri Lankán lennénk!
    Majd kiülök a teraszra teázni, nézem az esőt és a gyíkokat, mintha gekkók lennének...

    ReplyDelete